SEBENARNYA tidak wujud jawapan asas bagi soalan apakah ruang pejabat yang sempurna. Ini kerana ruang pejabat yang anda mahukan itu sangat bergantung kepada jenis bisnes sedang anda jalankan. Perkara sama juga terpakai kepada saiz ruang yang diperlukan bagi setiap pekerja anda. Jika apa yang anda inginkan cuma meja kecil dan sambungan telefon, anda sebenarnya tidak memerlukan pun saiz ruang pejabat besar.

Bagaimana Memilih Ruang Pejabat untuk Bisnes Anda

Bagaimanapun, jika pejabat anda turut berfungsi sebagai ruang niaga atau kedai – misalnya tempat bertemu klien – anda memerlukan sedikit ruang ekstra berserta lokasi pejabat yang mudah diakses dan menarik.

1. SAIZ PEJABAT BERGANTUNG KEPERLUAN

Tiada standard tertentu bagi saiz ruang pejabat kerana segalanya bergantung kepada apa yang diperlukan bisnes anda.

Ada organisasi atau konsultan menasihatkan anda supaya menyediakan saiz-saiz ruang pejabat tertentu, tetapi masih bukan mandatori untuk anda patuhi. Kadangkala turut bergantung kepada bajet kewangan anda.

Bagaimanapun, ada standard industri tertentu tentang ruang kerja atau pejabat. Misalnya, sebuah pusat khidmat pelanggan memerlukan ruang kerja dalam 6-7 meter persegi bagi seorang pekerja, tetapi firma perkhidmatan profesional mungkin memerlukan ruang lebih luas antara 10-12 meter persegi sebagai tempat konsultansi bersama klien.

2. AMBIL KIRA RUANG DIGUNAKAN

Sangat penting untuk mengambil kira berapa banyak ruang yang betul-betul digunakan kerana semua itu ada kesan langsung dengan bentuk sesebuah bangunan.

Ada banyak perkara yang memberi kesan kepada kecekapan ruang. Bentuk bangunan, di mana lif dan tangga ditempatkan, dan jumlah ruang legar, semuanya memberikan perbezaan. Ia bergantung kepada bagaimana struktur satu-satu aras itu ditetapkan.

3. RUANG PEJABAT IDEAL?

Pejabat yang ideal mempunyai ruang legar dalam nisbah 85:15. Jika kurang daripada 85 peratus, anda biasanya sukar menggunakan ruang pejabat dengan cekap. Jika mahu meminimumkan jumlah ruang diperlukan, anda boleh saja melaksanakan polisi meja dan perabot.

Misalnya, jika anda memiliki 50 pekerja, itu tidak bermakna anda perlu menyediakan 50 meja setiap seorang. Anda sepatutnya memikirkan tentang amalan kerja yang lebih cekap dan fleksibel, melainkan bisnes anda memang memerlukan semua pekerja duduk di meja masing-masing hingga tamat jam bekerja.

Jom Sertai Kami Hari ini

Dapatkan diskaun, tip, peluang, jaringan perniagaan serta beberapa manfaat lain. Keahlian adalah percuma .

I agree to have my personal information transfered to GetResponse ( more information )

www.ProgramUsahawan.com

Senarai Kursus dan Latihan Usahawan

4. JANGAN LUPA RUANG STORAN

Anda juga patut memikirkan tentang ruang storan. Apakah semua kertas perlu disimpan atau boleh disimpan secara digital atau pindahkan ke fasiliti simpanan yang lebih murah? Anda sepatutnya ada idea yang jelas tentang cara menguruskan ruang storan sebelum memutuskan saiz ruang pejabat yang diperlukan.

Akhir sekali, bilik mesyuarat! Apakah anda benar-benar perlukannya? Apakah ia digunakan 100 peratus sepanjang masa? Jika sekadar digunakan dalam dua hingga tiga hari dalam seminggu, kenapa tidak saja susunkan perabot di mana-mana ruang pejabat untuk dijadikan bilik atau ruang mesyuarat?

Sertailah bengkel kami “How To Start Your Business” segera dengan hanya menekan butang dibawah

5. FIKIR BETUL-BETUL

Perkara utama perlu dipertimbangkan sebelum anda memilih pejabat adalah bagaimana anda merancang menggunakan ruang dan bagaimana anda benar-benar memerlukannya.

Ruang yang terlalu sempit akan membuatkan staf berasa tidak selesa dan jika terlampau besar, anda hanya membayar lebihan wang untuk ruang yang jarang atau tidak pernah digunakan. Buatlah pilihan bijak.

(Visited 343 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Scroll to Top