Jenis Pelanggan Perniagaan Runcit

5 Jenis Pelanggan Kita Patut Tahu Untuk Perniagaan Runcit

Dalam memulakan perniagaan runcit, kita sentiasa berdepan dengan isu untuk dapatkan pelanggan baru. Ramai daripada kita taksub untuk pastikan pengiklanan, paparan dan penentuan harga dapat menarik perhatian pelanggan.

5-jenis-pelanggan-kita-patut-tahu-untuk-perniagaan-runcit-program-usahawan

Tumpuan kepada pelanggan semasa yang terbaik harus dilihat sebagai satu peluang. Menurut Mark Hunter, CEO Molson Coors Brewing Co, syarikat bir multinasional ketujuh terbesar di dunia.

Untuk membina pelanggan setia, kita perlu pecahkan pelanggan kepada 5 jenis pelanggan utama :

Pelanggan Setia

Pelanggan ini tidak lebih dari 20% daripada asas pelanggan kita, tetapi mereka menyumbang lebih daripada 50% hasil jualan kita. Mereka adalah jenis pelanggan yang kerap datang kembali untuk dapatkan lebih kepuasan.

Kita perlu selalu berkomunikasi dengan pelanggan-pelanggan ini melalui telefon, surat, e-mel, dan lain-lain. Mereka adalah orang yang boleh mempengaruhi untuk pembelian dan keputusan “merchandising” kita.

getresponse-email-marketing-malaysia-programusahawan

Tiada apa yang boleh buatkan pelanggan setia menjadi lebih setia dengan dapatkan maklumat dan hargai mereka. Lebih banyak kita lakukan untuk mereka, lebih banyak mereka mengesyorkan kita kepada orang lain. Mereka boleh menjadi duta jenama kita di mana mereka boleh membawa pelanggan baru kepada kita.

Apabila ada peluang, tanya mereka aspek produk atau perniagaan kita yang mereka paling suka. Ambil perhatian dan cuba untuk buatkan pengalaman yang sama supaya pelanggan lain dapat menjadi duta jenama kita. Pastikan pelanggan setia kekal teruja dengan produk dan perniagaan kita.

Jom Sertai Kami Hari ini

Dapatkan diskaun, tip, peluang, jaringan perniagaan serta beberapa manfaat lain. Keahlian adalah percuma .

I agree to have my personal information transfered to GetResponse ( more information )

www.ProgramUsahawan.com

Senarai Kursus dan Latihan Usahawan

Pelanggan Minat kepada Diskaun

Kategori ini adalah penyumbang kepada aliran tunai. Mereka kerap membeli-belah di kedai kita tetapi membuat keputusan berdasarkan saiz penurunan harga kita. Adalah hampir mustahil “upselling” produk pada mereka.

Mereka juga boleh membuatkan kita gulung tikar disebabkan mereka lebih cenderung untuk pulangkan barang.

Mereka biasanya mencari maklumat tambahan kepada syarat-syarat sebenar diskaun yang kita tawarkan. Kita boleh bantu mereka dengan jelaskan tentang syarat-syarat dan apa yang patut mereka lakukan.

Selepas diskaun tamat, sukar untuk menyimpan mereka sebagai pelanggan. Tingkatkan peluang untuk menjaga mereka sebagai pelanggan, kita perlu tunjukkan mereka bukan saja dapat produk pada harga diskaun, bahkan khidmat pelanggan yang luar biasa dan cemerlang bersama dengan pembelian mereka.

Kita perlu menyediakan nilai tambah yang membuatkan mereka berfikir dua kali sebelum beralih ke syarikat lain.

Pelanggan Ikut Gerak Hati

Pelanggan jenis ini datang ke kedai pada bila-bila masa dan akan beli apa yang baik pada masa itu dengan syarat-syarat yang betul. Mereka ini adalah segmen pelanggan yang kita suka layan. Sangat menarik untuk  membantu mereka dan minta mereka membeli dengan cadangan kita.

Kita mahu sasarkan pameran produk kita terhadap golongan ini kerana mereka tidak perlu diyakinkan dengan banyak kali untuk buat pembelian. Kita tidak perlu lakukan banyak perkara untuk pastikan mereka membuat pembelian.

Pastikan tiada manual untuk pembelian di laman web kita. Lebih baik kurangkan klik dan maklumat yang diperlukan untuk mereka isi untuk tujuan pembelian.

Jika dapat soalan daripada mereka, buat jawapan yang pendek dan beri tindak balas segera. Jika ambil masa yang lama, dorongan membeli akan pudar dan mereka akan tinggalkan kedai dan laman web kita.

Pelanggan Asas

Pelanggan ini mempunyai niat yang tertentu untuk membeli sesuatu. Mereka didorong oleh keperluan tertentu. Apabila mereka masuk ke kedai, mereka akan lihat jika keperluan ada atau tidak. Jika tidak, mereka akan pergi dengan cepat.

Mereka membeli untuk pelbagai sebab seperti untuk peristiwa tertentu, keperluan yang khusus, atau harga yang mutlak. Sukar untuk memuaskan mereka tetapi mereka boleh jadi pelanggan yang setia jika dijaga dengan baik.

Jurujual mungkin rasa tidak seronok untuk melayan mereka tetapi akhirnya mereka adalah sumber terbesar untuk perkembangan jangka panjang. Mereka menawarkan potensi jangka panjang yang paling besar.

Penting untuk ingatkan bahawa mereka boleh bertukar ke jualan internet atau peruncit yang berbeza. Untuk atasi perkara ini, interaksi peribadi yang positif diperlukan dari jurujual kita.  Jika mereka dapat tahap perkhidmatan yang tidak boleh dapat di kedai lain, peluang yang tinggi untuk jadikan mereka pelanggan setia.

Pelanggan Pengembara (Yang Suka Mengembara)

Pelanggan kategori ini tidak ada keperluan atau keinginan tertentu dalam fikiran apabila datang ke kedai tetapi apa yang mereka mahukan adalah pengalaman. Ini adalah segmen terbesar dari segi trafik dan membentuk peratusan yang kecil untuk jualan.

Walaupun mereka tidak mempunyai peratusan yang tinggi dalam jualan kita, mereka adalah suara sebenar untuk kita dalam masyarakat. Banyak yang membeli-belah semata-mata untuk interaksi dan rasai pengalaman yang disediakan untuk mereka. Mereka suka menerima dan memberi pujian.

Membeli-belah adalah tidak berbeza bagi mereka sama seperti rutin orang lain pergi ke gimnasium. Mereka suka untuk berkomunikasi dan berkongsi dengan orang lain tentang pengalaman mereka di dalam kedai. Walaupun mereka tidak boleh diabaikan, masa yang kita gunakan untuk mereka perlu dikurangkan.

Lebih mudah jika kita dapat tukarkan golongan pelanggan diskaun, asas, ikut gerak hati dan pengembara ini menjadi pelanggan setia kita jika kita mengenal pasti layanan untuk mereka. Pastikan juga pelanggan setia kita mempunyai pengalaman yang positif setiap kali mereka memasuki kedai kita untuk meningkatkan keuntungan kita.

Artikel ini di tulis oleh : 

Nama: Ilham Ismail ( Program Coordinator-ProgramUsahawan.com )

(Visited 978 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Scroll to Top